Οι τρομακτικές Συνέπειες - KIRENIA

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Τουρκική Εισβολή 1974
 

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι υπό Τουρκική στρατιωτική κατοχή.

70%
των παραγωγικών πόρων είναι υπό το στρατιωτικό έλεγχο της κατοχικής δύναμης , της Τουρκίας.

33%
του γηγενούς πληθυσμού, 200000 άνθρωποι, είτε έφυγε υπό το βάρος κατά συρροήν εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σε βάρος του, είτε εκδιώχθηκε χωρίς τη θέλησή του.Η έκταση του ανθρωπιστικού θέματος των προσφύγων και εκτοπισθέντων στην Κύπρο, αναλογεί συγκριτικά με:

  • 48,000,000 Ρώσους

  • 100,000,000 Αμερικανούς

  • 27,000,000 Γερμανούς

  • 20,000,000 Βρετανούς

  • 21,000,000 Γάλλους


Βασικά έγινε Εθνικό ξεκαθάρισμα του γηγενούς πληθυσμού ο οποίος ήταν σε πλειοψηφία 85% περίπου, Ελληνοκύπριοι και 1-1.5 % Μαρωνίτες και άλλοι.

16000 Ελληνοκύπριοι παρέμειναν στην περιοχή Καρπασίας κατόπιν συμφωνίας,( Συμφωνία της Γ Βιέννης- 1975) οι οποίοι όμως σιγά σιγά εκδιώχθηκαν με διάφορους τρόπους και σήμερα παραμένουν εκεί μόνο 280 περίπου άτομα.


1619 άτομα είχανσυλληφθεί από τα Τουρκικά στρατεύματα και έχουν εξαφανισθεί και από τότε αγνοείται η τύχη τους. Μεταξύ αυτών, είναι αιχμάλωτοι πολέμου τους οποίους είχε καταγράψει και ο Ερυθρός Σταυρός,καθώς και πολίτες, γυναίκες και παιδιά τα οποία συνελήφθησαν από τα σπίτια τους και άλλους χώρους συγκέντρωσης αμάχων, μπροστά από μάρτυρες.Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία συνέναισε στην εκταφή λειψάνων από μαζικούς τάφους και έχει αναγνωρισθεί η ταυτότητα περίπου 150 αγνοουμένων. Οι περισσότεροι από αυτούς έχει διαπιστωθεί ότι είχαν εκτελεστεί εν ψυχρώ μετά τη σύλληψή τους.

65,000
περίπου Τουρκοκύπριοι οι οποίοι κατοικούσαν στις ελεύθερες περιοχές μεταφέρθηκαν βίαια και χωρίς τη θέλησή τους στα κατεχόμενα,πράγμα το οποίο καταγράφτηκε όταν επιχειρήθηκε η εκβιαστική εγκατάλειψη των σπιτιών και του χωριού τους και η «φόρτωσή»τους σε λεωφορεία.

85%
ιδιωτική περιουσία η οποία ανήκει στο 85% του πληθυσμού που εκδιώχθηκε με τη βία των όπλων, εγκαταλείφθηκε στα χέρια των κατακτητών.

Εκατοντάδες χιλιάδεςΤούρκοι έποικοι μεταφέρθηκαν βάση σχεδίου στα κατεχόμενα , και εποίκησαν τις κατεχόμενες περιοχές, πράξη η οποία συνιστά έγκλημα πολέμου για το οποίο είναι υπόλογη η Τουρκία.

Κινητή περιουσία αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ λεηλατήθηκε και μεταφέρθηκε και στην Τουρκία.

Παραγωγικές μονάδες,εργοστάσια, εργαστήρια, μαγαζιά, περβόλια, ελαιώνες κ.λ.π. κ.λ.π.,τις σφετερίστηκαν στρατιωτικοί και Τούρκοι έποικοι.

Ακίνητη περιουσία αξίας πολλών εκατομμυρίων έχει περάσει στα χέρια σφετεριστών οι οποίοι παράνομα την εκμεταλλεύονται εμπορικά.

Εισοδήματα απόαξιοποίηση ακίνητης περιουσίας και παραγωγικών μονάδων από τους νόμιμους ιδιοκτήτες αξίας δισεκατομμυρίων έχει χαθεί.

Πολιτιστική Κληρονομιά και χώροι λατρείας ανεκτίμητης αξίας έχουν λεηλατηθεί, βεβηλωθεί καικαταστραφεί.

Η Φύση και το Περιβάλλον των κατεχομένων περιοχών έχει βάναυσα «κακοποιηθεί» και καταστραφεί.

Στις πόλεις, χωριά, δρόμους και τοπωνυμία έχουν παράνομα και αυθαίρετα δοθεί Τούρκικα ονόματα.

Ανεγείρονται παράνομα σε κάθε κατεχόμενη Κοινότητα τζαμιά και μιναρέδες σε μια προσπάθεια πλήρους εκτουρκισμού των κατεχομένων.


 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού